Egyes nemzetek inkább a bort vagy a röviditalt, mások viszont a sört részesítik előnyben. Az egy főre eső évi sörmennyiség alapján a top 10-be került országokba utazva nem hagyhatjuk ki a helyi különlegességeket.

  1. Csehország

A csehek 132 liter sört isznak meg évente személyenként, azaz átlagban másfél naponta legurítanak egy-egy korsóval. A sörfogyasztásnak nagy hagyománya van az országban, ahol az első sörfőzdét 993-ban alapították.

  1. Németország

A németek évi 107 liternyi nedűt fogyasztanak el személyenként, és legnépszerűbb sörükből, az Oettingerből több mint egymilliárd korsónyit értékesítenek évente.

  1. Ausztria

Az osztrákok nem sokkal maradnak el a németektől: évi 106 liter sört isznak meg évente. A sörözés mellé persze nassolnak is: az EU-ban itt a legnagyobb a túlsúlyos férfiak aránya – a túlsúlyos nőké viszont a legalacsonyabb.

  1. Írország

Az írek évi 104 liternyi sört fogyasztanak. A legnépszerűbb márkából, a Guinnessből 1,5 milliárd korsónyi kel el évente – a legtöbbet persze valószínűleg helyben isszák meg.

  1. Kanada

Kanadában személyenként 98,5 liter sör fogy el évente. A világviszonylatban legkeresettebb sörük a Labatt Blue; a sörfőzdét 1847-ben alapították.

  1. Észtország

Kelet-Európában az észtek vezetnek sörfogyasztás terén: ők évi 91 liternyit gurítanak le a frissítő nedűből.

  1. Litvánia

A litvánoknál 86 liter sör fogy el évente személyenként. Népszerű helyi söreik a Gubernija, a Tauras és a Kalnapilis.

  1. Lengyelország

Lengyelországban mintegy 70 sörfőzde található, amelyből 27 kézműves söröket készít. A lengyelek, akik évi 85 liter sört isznak meg fejenként, a világ harmadik legnagyobb exportőrei.

  1. Venezuela

A dél-amerikai ország lakói évi 83 liter sört isznak meg. A helyi sörgyártás 1925-ben kezdődött meg; azelőtt Brazíliából és Európából importálták a nedűt.

     10.    Finnország

A finnek a világ egyik legvagyonosabb nemzete, illetve az életminőség szempontjából is az élen állnak. Hogy ebben van-e szerepe a sörfogyasztásnak, nem tudni; az mindenesetre tény, hogy az évi egy főre eső 80 liternyi sörrel ők is bekerültek a top 10-be.