A sör nemcsak a baráti iszogatások fontos hozzávalója, számtalan egyéb felhasználási módja is ismert. Egy minőségi kézműves sört persze vétek lenne ilyesmire elhasználni, így az alábbi célokra inkább hagyományos sört válasszunk.

 

  1. A sörben található B2- és B6-vitamin, illetve a sörélesztő jó hatással van a bőrre: többek közt elősegíti a bőrsejtek anyagcseréjét. Így önthetünk egy kis sört a fürdővízbe, de arclemosót vagy testápolót is készíthetünk belőle.

 

  1. A sör remek húspác, ugyanis enyhén savas kémhatása lágyabbá, puhábbá teszi azt, de nem változtatja meg az ízét úgy, mint a bor. Szurkáljuk meg a húst, majd egy jól záró, sörrel teli dobozban tegyük be éjszakára a hűtőbe.

 

  1. A sörfőzdékben megmaradt sört egykoron a rézkádak tisztítására használták. Öntsünk egy kis sört a rézedényekre, hagyjuk állni, hogy savassága lemarhassa a szennyeződéseket, majd töröljük át.

 

  1. A sör nemcsak a bőrre, hanem a hajra is jótékony hatással van: enyhíti a sprődségét, és simává, fényessé teszi. Forraljunk fel sört, hogy az alkoholtartalma távozzon, ugyanis az szárítaná a hajat. Majd keverjük bele a samponunkba, vagy öblítsük le vele a hajat hajmosás után.

 

  1. A sörben található erjesztett cukrok elősegítik a növények növekedését, és elpusztítják a gombákat. Ha barna foltok jelentek meg a füvön, permetezzünk rá sört.

 

  1. A sör a héjas kagyló megpárolására is tökéletes. Töltsünk meg egy nagy lábast vízzel és ugyanannyi sörrel, forraljuk fel, és tegyük bele a kagylót, még ki nem nyílik a héja. A sör ráadásul finom aromát kölcsönöz neki.

 

  1. A sör vízhajtó hatásának köszönhetően segít megszabadulni a vesekőtől. A sör – többek közt a vízhez és az áfonyaléhez hasonlóan – kitágítja a húgyvezetéket, így a kő könnyebben távozik.

 

  1. Megszabadulhatunk a kertünkben garázdálkodó meztelencsigáktól, ha befőttesüvegeket egyharmadukig megtöltünk vízzel, majd elássuk úgy, hogy az üvegek teteje egyvonalban legyen a talajjal. A csigák valamiért imádják a sört, így beleesnek a csapdába.

 

  1. A hideg szénsavas sör megnyugtatja a fáradt lábat: öntsünk néhány dobozzal egy lavórba, és áztassuk bele a lábunkat.