» Kézműves sörök

Világos, Barna és Vörös kézműves sör

- Világos, Barna és Vörös kézműves sör bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

Kaltenberg Világos

Világos láger kézműves sör, mely szűrve és szűretlenül (alkalmanként) készül a Kinizsi utcai Kaltenberg Sörházban. 20 l-es és 50 l-es hordóban. Alkoholtartalma 4,9%. Összetevők: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő

Kaltenberg Barna

Barna láger kézműves sör, mely szűrve és szűretlenül (alkalmanként) készül a Kinizsi utcai Kaltenberg Sörházban. 20 l-es és 50 l-es hordóban. Alkoholtartalma 4,9%. Összetevők: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő.

Kaltenberg Vörös

Vörös láger kézműves sör, mely szűrve és szűretlenül (alkalmanként) készül a Kinizsi utcai Kaltenberg Sörházban. 20 l-es és 50 l-es hordóban. Alkoholtartalma 4,9%. Összetevők: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő.

kaltenberg-kezmuves-sorok

A kézműves sörök 7 előnye

- A kézműves sörök 7 előnye bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

A kézműves sörökből sokkal kevesebb készül, nagyobb odafigyeléssel, mint az ipari sörökből. Így azoknak, akik nemcsak szomjoltóra, hanem egy különleges ízélményre is vágynak, érdemes a kézműves sörök közül, nem pedig a hipermarketek polcairól válogatniuk, többek közt az alábbi 7 ok miatt.

 1. A kézműves sör finomabb

Bár azt, hogy mi finom és mi nem, általában az egyéni ízlés dönti el, de tény, hogy egy kis sörfőzdében sokkal nagyobb odafigyeléssel készül az ital, mint egy hatalmas sörgyárban. Nagyobb gondot fordítanak mind a hozzávalók kiválogatására, mind az új receptek kikísérletezésére.

 1. A kézműves sörből nem spórolják ki a hozzávalókat

A nagy sörgyárak sokszor arra törekednek, hogy a söröket minél költséghatékonyabban készíthessék el, így nem ritka eset, hogy szép lassan egyre több hozzávalót spórolnak ki belőle, melynek következtében a sör egyre vizesebbé válik.

 1. Magasabb alkoholtartalom

A kézműves sörök alkoholtartalma általában magasabb (5-10 százalék), mint az ipari söröké (2,5-5 százalék); sőt, akár 20, 30 vagy 40 százalékos italokat is kipróbálhatunk.

 1. Kevésbé intenzív folyadékkiválasztás

Mivel az ipari sörök erősen vizesek lehetnek, illetve az alkoholtartalmuk is alacsonyabb, többet kell fogyasztanunk belőlük a kívánt hatás eléréséhez. Egy kézműves sörből ehhez akár 1-2 üvegnyi is elég, így a vesénket sem terheljük meg úgy, illetve kevesebb kirándulást kell tennünk a mellékhelyiségbe.

 1. Jól teszünk az egészségünknek

Kutatások szerint a kézműves sör több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a vörösbor. A rostok és a B-vitamin jót tesznek az emésztésnek, illetve javítják az izmok és idegek állapotát.

 1. Szélesebb választék

A boltok polcain az ipari sörök között általában csak világos vagy barna, illetve legfeljebb még néhány gyümölcsös (citromos, almás vagy grépfrútos) ipari sört találunk. A kézműves sörök választéka viszont rendkívül széles. A sör lehet kávés, csokis, epres vagy akár gyömbéres is.

 1. Kevesebbe kerül az iszogatás

Bár a kézműves sörök általában többe kerülnek, mint az ipariak; mivel magasabb az alkoholtartalmuk és testesebbek is, kevesebb fogy el belőlük egy-egy baráti iszogatás alkalmával, így kevesebbet is kell költenünk.

Tehát, ha azt szeretnénk, hogy a sörivás ne csak szomjoltás, hanem igazi különleges élmény legyen, az ipari helyett válasszunk kézműves sört.

kaltenberg-kezmuves-sorok-szent-patrik-nap-guinness-sor

Szent Patrik napján a söré az egyik főszerep

- Szent Patrik napján a söré az egyik főszerep bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

Szent Patrik napján szerte a világon zöldbe öltözött ünneplők járják a kocsmákat, és fogyasztanak egy kicsivel több sört, mint amennyit egyébként szoktak.

A március 17-én, Írország védőszentjének halála napján megtartott Szent Patrik-napot elsősorban Írországban, illetve a világ azon országaiban rendezik meg, ahol számottevő ír kisebbség él, például Nagy-Britanniában, Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Argentínában. Írországban, Észak-Írországban, Montserratban, illetve Newfundland és Labrador kanadai tartományban nemzeti ünnepnek számít, így március 17. itt egyben munkaszüneti nap is.

A Szent Patrik-nap eredetileg keresztény ünnep volt

A korai XVII. század óta ünnepelt Szent Patrik-nap eredetileg keresztény ünnep volt; ma a misére járás helyett az ünneplők inkább zöld ruhába bújnak, lóherés kiegészítőket aggatnak magukra, és sörivással és mulatozással éltetik Patrikot és az ír kultúrát. Szent Patrik (kb. 387 – kb. 460) keresztény térítő volt, aki 428 körül hozta el a vallást Írországba. Az ünneplők azért viselnek lóherés kiegészítőket ezen a napon, mert a legenda szerint Szent Patrik a háromlevelű növény segítségével magyarázta el a Szentháromság fogalmát az akkori pogány íreknek.

13 millió korsó Guinness fogy Amerikában Szent Patrik napján

A lóhere és a zöld ruhák mellett az ünnepségek egyik legfontosabb résztvevője a sör: csak Guinnessből csak Amerikában 13 millió korsó fogy évente ezen a napon. Pedig Szent Patrik maga még nem is ivott sört, hiszen a mai értelemben vett italt csak több évszázaddal később találták fel. Az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartottak ezen a napon; csak az 1990-es évektől vált az ünnep a mai sörivós, mulatozós, tűzijátékos parádévá. Mára már nemcsak vallási ünnep a Szent Patrik-nap, és nem is csak az írek ünneplik, hanem szinte bárki, aki szeret inni: több magyar söröző is készül az ünnepre minden évben, főként ír sörökkel és whiskeykkel.

kaltenberg-kezmuves-sorok-guinness-sor

11 dolog, amit kevesen tudnak a híres Guinness sörről

- 11 dolog, amit kevesen tudnak a híres Guinness sörről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

A híres fekete ír stout sört rengetegen ismerik és szeretik, azonban közel sem tudnak róla mindent. Az alábbiakban 11 érdekességet gyűjtöttünk össze az egyik legnépszerűbb habzó nedűről.

 1. A Guinnesst feltalálójáról, Arthur Guinnessről nevezték el. A férfi, akinek már az apja is sörfőző volt, 1759-ben kísérletezte ki a fekete sört.
 2. A sör különleges színét a nagy mennyiségű pörkölt árpa adja, amelyet csíráztatás után két és fél óráig pörkölnek 230 fokon.
 3. A Guinness alkoholtartalma 4,2 százalék, és ez a világ egyik legdrágább söre; nem csoda, hogy a kevésbé gazdag nemzetek inkább mást isznak.
 4. A Guinness orvosi kutatások eredményei alapján erősíti a szív- és érrendszert, és 1 pintnyi (0,56 liternyi) mennyiségben csupán 198 kalória található, így mértékkel fogyasztva nem hizlal.
 5. A Guinness sörök 40 százalékát Afrikában fogyasztják. Az öt Guinness sörfőzdéből három ezen a kontinensen található.
 6. A legnagyobb Guinness-fogyasztó ország Nagy-Britannia, a második Nigéria, a harmadik Írország, a negyedik Kamerun, az ötödik pedig az Egyesült Államok.
 7. A Guinness Rekordok Könyve a kocsmákban dúló viták következményeképp született meg 1954-ben, amikor is Hugh Beaver kiadott egy gyűjteményt, amelyben kevésbé ismert tényeket szedett össze. A kiadvány rendkívül népszerűvé vált, így azóta is rendszeresen megjelentetik.
 8. A Guinness valójában nem fekete színű; sőt, még csak nem is barna. A fény felé tartva megmutatkozik valódi színe, a mélyvörös, amelyet a pörkölt árpának köszönhet.
 9. A Guinness gazdag vasban és antioxidánsokban, így segíti a vérképzést, és leköti a szervezetben található, káros hatású szabadgyököket.
 10. A Guinness nemcsak a kocsmákban népszerű, hanem a konyhában is: remekül megpuhul benne a marhahús, illetve különböző szószok elkészítésénél is előszeretettel használják.
 11. A Guinnesshez általában nitrogéngázt adnak, hogy a habja látványosabb legyen; és ennek érdekében a sör kitöltésének ütemére is ügyelnek: állítólag egy pintnyi sör tökéletes kitöltéséhez 119,5 másodperc szükséges.
kaltenberg-kezmuves-sorok-a-leghiresebb-pragai-sorozok

A leghíresebb prágai sörözők

- A leghíresebb prágai sörözők bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

Prágába természetesen nemcsak a népszerű helyi sörök miatt érdemes ellátogatni; azonban, ha már ott vagyunk, végigsétáltunk a Károly hídon, megnéztük az Óváros teret és az Arany utcácskát, érdemes betérnünk egy étterembe vagy sörözőbe egy korsó habzó nedűre és egy tál knédlire.

Az alábbiakban a cseh főváros leghíresebb kocsmáit járjuk be virtuálisan.

U Pinkasů
A Vencel tér mellett található, több emeletes U Pinkasů kocsmában a pilzeni sört ezerliteres tartályokból csapolják. Télen a söröző karácsonyi dekorációja szembetűnő, de más évszakokban is érdemes betérni, lehetőleg kora délután, hogy elkerüljük a nyüzsgést.

Jelínkova Plzeňská Pivnice
A régi prágai kocsmát hétköznap érdemes felkeresni. Ez nem épp a turisták kocsmája, így megtudhatjuk, hogy isznak a helyiek. A helyi Pilsner mellé sörkorcsolyákat is fogyaszthatunk.

Výčep Soukenická
A Výčep Soukenická egy a nyüzsgő turistaútvonalaktól távolabb eső utcában található, így nyugodtan sörözgethetünk. A helyi Staroprament érdemes kipróbálni.

Novoměstský Pivovar
A Novoměstský Pivovarban, azaz az Újvárosi Sörfőzdében kézműves söröket kóstolhatunk meg, akár egy literes tuplákkal.

U Černého Vola
Itt kapható Prága egyik legfinomabb Kozelje, így ezt érdemes kipróbálni a fekete ökörhöz címzett sörözőben.

U Hrocha
Ebben a kocsmában a sör mellé ehetünk egy kis sült kolbászt vagy tarját is; már ha találunk helyet, ugyanis általában telt ház van.

Klášterní Pivovar Strahov
A Kolostori Sörfőzde a Várnegyedben található. Itt helyi kézműves söröket kóstolhatunk meg: ha karácsony környékén érkezünk, akár az idényjelleggel árusított zöld ünnepi sört is.

Beer Museum
Az óvárosban, a már említett Výčep Soukenická közelében található ez a „sörmúzeum”, ahol természetesen nem a kultúráé, hanem ugyancsak az iszogatásé a főszerep: a kocsma harminc fajta vidéki sörrel várja a szomjas vendégeket.

Krčma U Parašutistů
A kisvendéglőben a finom sörök, mint például a kiváló szűretlen Gambrinus mellett a füstölt csülköt vagy a knédlit is érdemes megkóstolni.

kézműves sörök kaltenberg-a-vilag-6-legfurcsabb-kezmuves-sor-e

A világ 6 legfurcsább kézműves sör-e

- A világ 6 legfurcsább kézműves sör-e bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

Ha azt hisszük, a kézműves sör csak sárga vagy barna, kesernyés vagy édeskés, illetve gabona- vagy gyümölcsízű lehet, nagyot tévedünk. A sörkészítők leleményességének köszönhetően számos furcsa ital kapható szerte a világon; az alábbiakban ezekből csemegézünk.

 1. A világ legerősebb söre a Brewmeister Snake Venom elnevezésű nedűje, melynek alkoholtartalma mintegy 67,5 százalék – egy átlagos söré mindössze 2,5-5 százalék. Az első szokatlanul magas – 21 százalékos – alkoholtartalmú kézműves sör, a Sam Adams Utopiája 1999-ben jelent meg, majd ezt követte a Brewmeister Brewery’s Armageddonja a maga 65 százalékával. A sörgyártó azonban ezt is tudta fokozni…
 2. A legfurcsább csomagolással kétségtelenül a Brewdog The End of History nevű söre rendelkezik, amelyet 2010-ben dobtak piacra, mintegy 765 dolláros (186 ezer forintos) áron. A limitált példányban kapható kézműves sörből mindössze 12 üvegnyi készült – amelyeket egy mókus vagy egy menyét kitömött tetemébe csomagoltak.
 3. A Rogue Ale The Beard Beer („a szakállsör”) elnevezésű italának nevét szó szerint kell érteni. A sörkészítéshez használt élesztőgombákat a cég egyik sörfőzője, John Maier szakállában tenyésztették ki.
 4. Ha egy ital meglepően finom, akár a „nem e világi” jelzővel is illethetjük. Azonban létezik két olyan kézműves sör, amelyekre ez szó szerinti értelemben is igaz. A Sapporo Space Barley olyan árpából készült, amely a Nemzetközi Űrállomáson is járt. A 2009-ben piacra dobott limitált kiadásból 250 hatdarabos rekesznyi készült, és 100 dollárért (24 ezer forintért) árulták őket. A Dogfish Head Celeste Jewel Ale-je pedig meteorokból származó port tartalmaz.
 5. A Sankt Gallen Un, Kono Kuro elnevezésű sörének ízesítéséhez használt kávébabok elefántok emésztőrendszerén haladtak át felhasználás előtt. Az erős, keserű ízű kézműves sörből készült limitált kiadás gyorsan elfogyott, pedig 100 dollárért (24 ezer forintért) kínálták egy üvegjét.
 6. A Great Lakes Brewing Company és a Chicagói Egyetem szakemberei a világ legrégebbi, 5 ezer éves sörreceptje alapján készítettek habzó nedűt. A tökéletes eredmény érdekében a sör készítésénél modern eszközöket sem használtak.

A fentiek azonban inkább érdekességképp szolgálnak; ha szomjoltót keresünk, válasszunk inkább egy hagyományos kézműves sört.

kézműves sörök kaltenberg-12-teny-sorrol-amit-sokan-nem-tudnak-kezmuves-sorok

12 tény a sörről, amit sokan nem tudnak (kézműves sörök)

- 12 tény a sörről, amit sokan nem tudnak (kézműves sörök) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

Sokak kedvenc itala a sör, akár hagyományos, akár kézműves sör változatban. A legmegrögzöttebb sörkedvelők biztosan mindent tudnak az előállításáról és a sörfajtákról, de az alábbiakban még ők is találhatnak újdonságokat.

 1. A gyorsasági sörivás rekordját a Guinness Rekordok Könyve szerint egy pennsylvaniai férfi, Steven Petrosino tartja, aki 1,3 másodperc alatt gurított le 1 liter sört 1977-ben. Az aromáját így kevésbé élvezhette, de legalább beírta magát a sörtörténelembe.
 2. A sör a világ egyik legrégebbi itala; eredete a kora újkorig, Kr. e. 9500-ig nyúlik vissza.
 3. 1814-ben majdnem másfél millió liter sör öntötte el London utcáit, miután egy hatalmas tartály megrepedt a St. Giles-i parókián.
 4. A világ legerősebb kézműves söre a Brewmeister Snake Venom elnevezésű itala. Míg egy hagyományos sör alkoholtartalma 5 százalék körül mozog, a fentié mintegy 67,5 százalék.
 5. Régebben még nem volt tilos a munkahelyen italozni: a Pennsylvaniai Egyetem archeológusa, Patrick McGovern kutatása szerint ugyanis az ókori Egyiptomban a gízai piramisok építésén munkálkodók napi négy liter sört kaptak.
 6. Egy amerikai járványtani szakfolyóiratban megjelent cikk szerint a sör segít megelőzni a vesekövet: azoknál, akik napi egy üveg sört elfogyasztanak, 40 százalékkal kevesebb a kő kialakulásának kockázata.
 7. A világ legdrágább kézműves söre a belga Vielle Bon Secours, amelyből egy üvegnyi körülbelül 250 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül.
 8. Az amerikai törvények szerint a sörreklámokban nem szerepelhet olyan jelenet, amikor a szereplők konkrétan isszák a sört.
 9. A világ legnagyobb sörfogyasztói a csehek: mintegy évi 150 litert isznak meg belőle fejenként.
 10. A sörrel kapcsolatban számtalan kísérletet végeztek: egy XVIII. századi angol biológus, John Lubbock például a részeg hangyák viselkedését vizsgálta.
 11. Az ókori babilóniaiak annyira komolyan vették a sörfőzést, hogy ha valaki rossz sört főzött, büntetésképp belefojtották.
 12. A vikingek hiedelmei szerint a mennyországban, azaz a Valhallában egy hatalmas kecske várja őket, akinek a tőgyéből kiapadhatatlan mennyiségű sör folyik.

Milyen pohárban szolgáljuk fel a sört?

A sörözés nem egyszerűen a habzó ital elfogyasztását jelenti. Ezt ugyanúgy kísérheti egy szertartás, mint a kávézást vagy a borozást. Egészen máshogyan esik a sör üvegből vagy dobozból, mint egy stílusos pohárba töltve. Azonban az sem mindegy, milyen pohárban szolgáljuk fel. Egy házibuli keretében természetesen elnézhetjük a házigazdának, ha csak vizespohárba tudja tölteni, de ha igazán meg akarjuk adni a módját a sörözésnek, válasszunk az adott italnak megfelelő poharat.

Megfelelő pohárban érvényesül igazán az aroma.

Akár hagyományos, akár kézműves sört fogyasztunk, a sör esetében ugyanolyan fontos a megfelelő pohár használata, mint a bornál vagy a röviditaloknál, hiszen így érvényesül igazán a nedű aromája és jellegzetességei. A klasszikus söröskorsó mellett a sört általában talpas, talpatlan, tulipán- vagy flőtepohárban szolgálják fel. A sör fajtája is meghatározhatja, milyen pohár illik hozzá: a kölnit például hosszú söröspohárban, a pilzenit pedig söröskehelyben szervírozzák.

Pohár különböző sörfajtákhoz.

Azokhoz a sörökhöz, amelyek nagy kortyokban elfogyasztva a legélvezetesebbek, nagyméretű és -szájú pohár kell; azokhoz pedig, amelyeket apró kortyokkal szürcsölnek, kisebb szájú, nagy fenekű poharat, például tulipánpoharat válasszunk. Utóbbira azért van szükség, mert ezeknek a söröknek idő és magasabb hőmérséklet kell ahhoz, hogy aromájuk kiteljesedhessen. A nagy fenekű poharat a kezünkben tartva átadjuk a testhőnket a sörnek – ami pedig például egy füles söröskorsó esetében nem történne meg. Több sörfajtánál viszont épp hogy meg kell előznünk, hogy az ital felmelegedjen. Ezeket érdemes füles korsóba, illetve vastagabb falú pohárba tölteni, hogy ne vegyék át a kezünk melegét.

A sör habja.

A sör habja sem elhanyagolható szempont: a búzasörök felszolgálására alkalmas, széles szájú poharak célja, hogy az ital nagy habkoronája kellően érvényesülhessen (illetve, hogy egyáltalán elférjen); a kisebb habkupakkal rendelkező pilzeni söröket viszont inkább hosszú, szűkebb szájú flőtepohárban szervírozzák.

A sörfogyasztás szabályai

Ha munka után találomra kiveszünk egy üveg sört a hűtőből, és megisszuk a vacsorához, ezzel még bőven nem merítettük ki a sörfogyasztás lehetőségeit. Bár az alábbiak inkább tanácsok, mint szabályok, ha megfogadjuk őket, a sörözés nem egyszerű szomjoltás vagy időtöltés, hanem valódi élmény lesz.

A megfelelő sör kiválasztása

Akár a boltok polcain keresgélünk, akár kézműves sörökkel töltenénk fel a kamrát vagy a hűtőt, érdemes választás előtt tanulmányozni egy kicsit a fajtákat. Az sem mindegy, magában fogyasztjuk-e vagy étel mellé; és ha az utóbbi, mit eszünk. Ugyanúgy más-más sör dukál a különböző ételekhez, mint a bor esetében. Könnyebb ételekhez, mint a saláta vagy a hal, könnyedebb, világos sört fogyasszunk, nehéz ételekhez pedig testesebb ízűt. Ha egy adott nemzet konyháját próbáljuk ki, válasszunk sört is hozzá ugyanazon területről.

A pohár kiválasztása

A különböző sörfajtákhoz más-más pohár dukál. A búzasörhöz széles szájú, a pilzenihez pedig szűk szájú, hosszú flőtepoharat válasszunk.

A sör tárolása

A söröket tartsuk hűvös, sötét helyen, közvetlen napfénytől és hőforrástól távol, egyenletes, körülbelül 10-13 fokos hőmérsékleten. Ennél hidegebb környezetben a sör opálossá válhat, melegebben pedig hamarabb megromlik. Az erősebb söröket tartsuk egy kicsit magasabb (13-15 fokos), a világos lágereket és pilzenieket pedig egy kicsit alacsonyabb (7-10 fokos) hőmérsékleten. Minél magasabb a sör alkoholtartalma, annál magasabb legyen a tárolási hőmérséklet is.

A sör kitöltése

A poharat 45 fokos szögben tartva töltsük ki a sört. Ha helyesen járunk el, a hab fajtától függően 2,5-3 cm magas lesz. Az üveg vagy doboz száját a pohár oldalának közepére irányítsuk.

A sör elfogyasztása

Ne hajtsuk fel azonnal a pohár tartalmát, kicsit nézegessük, lögyböljük meg, mint a bort. Nézzük meg, milyen a színe, átlátszó-e vagy opálos, mekkora és milyen állagú a habja, milyen az illata. Végül pedig fogyasszuk el, mielőtt túlságosan felmelegedne.