Ha azt hisszük, a kézműves sör csak sárga vagy barna, kesernyés vagy édeskés, illetve gabona- vagy gyümölcsízű lehet, nagyot tévedünk. A sörkészítők leleményességének köszönhetően számos furcsa ital kapható szerte a világon; az alábbiakban ezekből csemegézünk.

  1. A világ legerősebb söre a Brewmeister Snake Venom elnevezésű nedűje, melynek alkoholtartalma mintegy 67,5 százalék – egy átlagos söré mindössze 2,5-5 százalék. Az első szokatlanul magas – 21 százalékos – alkoholtartalmú kézműves sör, a Sam Adams Utopiája 1999-ben jelent meg, majd ezt követte a Brewmeister Brewery’s Armageddonja a maga 65 százalékával. A sörgyártó azonban ezt is tudta fokozni…
  2. A legfurcsább csomagolással kétségtelenül a Brewdog The End of History nevű söre rendelkezik, amelyet 2010-ben dobtak piacra, mintegy 765 dolláros (186 ezer forintos) áron. A limitált példányban kapható kézműves sörből mindössze 12 üvegnyi készült – amelyeket egy mókus vagy egy menyét kitömött tetemébe csomagoltak.
  3. A Rogue Ale The Beard Beer („a szakállsör”) elnevezésű italának nevét szó szerint kell érteni. A sörkészítéshez használt élesztőgombákat a cég egyik sörfőzője, John Maier szakállában tenyésztették ki.
  4. Ha egy ital meglepően finom, akár a „nem e világi” jelzővel is illethetjük. Azonban létezik két olyan kézműves sör, amelyekre ez szó szerinti értelemben is igaz. A Sapporo Space Barley olyan árpából készült, amely a Nemzetközi Űrállomáson is járt. A 2009-ben piacra dobott limitált kiadásból 250 hatdarabos rekesznyi készült, és 100 dollárért (24 ezer forintért) árulták őket. A Dogfish Head Celeste Jewel Ale-je pedig meteorokból származó port tartalmaz.
  5. A Sankt Gallen Un, Kono Kuro elnevezésű sörének ízesítéséhez használt kávébabok elefántok emésztőrendszerén haladtak át felhasználás előtt. Az erős, keserű ízű kézműves sörből készült limitált kiadás gyorsan elfogyott, pedig 100 dollárért (24 ezer forintért) kínálták egy üvegjét.
  6. A Great Lakes Brewing Company és a Chicagói Egyetem szakemberei a világ legrégebbi, 5 ezer éves sörreceptje alapján készítettek habzó nedűt. A tökéletes eredmény érdekében a sör készítésénél modern eszközöket sem használtak.

A fentiek azonban inkább érdekességképp szolgálnak; ha szomjoltót keresünk, válasszunk inkább egy hagyományos kézműves sört.