» Guinness sör

kaltenberg-kezmuves-sorok-szent-patrik-nap-guinness-sor

Szent Patrik napján a söré az egyik főszerep

- Szent Patrik napján a söré az egyik főszerep bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

Szent Patrik napján szerte a világon zöldbe öltözött ünneplők járják a kocsmákat, és fogyasztanak egy kicsivel több sört, mint amennyit egyébként szoktak.

A március 17-én, Írország védőszentjének halála napján megtartott Szent Patrik-napot elsősorban Írországban, illetve a világ azon országaiban rendezik meg, ahol számottevő ír kisebbség él, például Nagy-Britanniában, Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Argentínában. Írországban, Észak-Írországban, Montserratban, illetve Newfundland és Labrador kanadai tartományban nemzeti ünnepnek számít, így március 17. itt egyben munkaszüneti nap is.

A Szent Patrik-nap eredetileg keresztény ünnep volt

A korai XVII. század óta ünnepelt Szent Patrik-nap eredetileg keresztény ünnep volt; ma a misére járás helyett az ünneplők inkább zöld ruhába bújnak, lóherés kiegészítőket aggatnak magukra, és sörivással és mulatozással éltetik Patrikot és az ír kultúrát. Szent Patrik (kb. 387 – kb. 460) keresztény térítő volt, aki 428 körül hozta el a vallást Írországba. Az ünneplők azért viselnek lóherés kiegészítőket ezen a napon, mert a legenda szerint Szent Patrik a háromlevelű növény segítségével magyarázta el a Szentháromság fogalmát az akkori pogány íreknek.

13 millió korsó Guinness fogy Amerikában Szent Patrik napján

A lóhere és a zöld ruhák mellett az ünnepségek egyik legfontosabb résztvevője a sör: csak Guinnessből csak Amerikában 13 millió korsó fogy évente ezen a napon. Pedig Szent Patrik maga még nem is ivott sört, hiszen a mai értelemben vett italt csak több évszázaddal később találták fel. Az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartottak ezen a napon; csak az 1990-es évektől vált az ünnep a mai sörivós, mulatozós, tűzijátékos parádévá. Mára már nemcsak vallási ünnep a Szent Patrik-nap, és nem is csak az írek ünneplik, hanem szinte bárki, aki szeret inni: több magyar söröző is készül az ünnepre minden évben, főként ír sörökkel és whiskeykkel.

kaltenberg-kezmuves-sorok-guinness-sor

11 dolog, amit kevesen tudnak a híres Guinness sörről

- 11 dolog, amit kevesen tudnak a híres Guinness sörről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

A híres fekete ír stout sört rengetegen ismerik és szeretik, azonban közel sem tudnak róla mindent. Az alábbiakban 11 érdekességet gyűjtöttünk össze az egyik legnépszerűbb habzó nedűről.

 1. A Guinnesst feltalálójáról, Arthur Guinnessről nevezték el. A férfi, akinek már az apja is sörfőző volt, 1759-ben kísérletezte ki a fekete sört.
 2. A sör különleges színét a nagy mennyiségű pörkölt árpa adja, amelyet csíráztatás után két és fél óráig pörkölnek 230 fokon.
 3. A Guinness alkoholtartalma 4,2 százalék, és ez a világ egyik legdrágább söre; nem csoda, hogy a kevésbé gazdag nemzetek inkább mást isznak.
 4. A Guinness orvosi kutatások eredményei alapján erősíti a szív- és érrendszert, és 1 pintnyi (0,56 liternyi) mennyiségben csupán 198 kalória található, így mértékkel fogyasztva nem hizlal.
 5. A Guinness sörök 40 százalékát Afrikában fogyasztják. Az öt Guinness sörfőzdéből három ezen a kontinensen található.
 6. A legnagyobb Guinness-fogyasztó ország Nagy-Britannia, a második Nigéria, a harmadik Írország, a negyedik Kamerun, az ötödik pedig az Egyesült Államok.
 7. A Guinness Rekordok Könyve a kocsmákban dúló viták következményeképp született meg 1954-ben, amikor is Hugh Beaver kiadott egy gyűjteményt, amelyben kevésbé ismert tényeket szedett össze. A kiadvány rendkívül népszerűvé vált, így azóta is rendszeresen megjelentetik.
 8. A Guinness valójában nem fekete színű; sőt, még csak nem is barna. A fény felé tartva megmutatkozik valódi színe, a mélyvörös, amelyet a pörkölt árpának köszönhet.
 9. A Guinness gazdag vasban és antioxidánsokban, így segíti a vérképzést, és leköti a szervezetben található, káros hatású szabadgyököket.
 10. A Guinness nemcsak a kocsmákban népszerű, hanem a konyhában is: remekül megpuhul benne a marhahús, illetve különböző szószok elkészítésénél is előszeretettel használják.
 11. A Guinnesshez általában nitrogéngázt adnak, hogy a habja látványosabb legyen; és ennek érdekében a sör kitöltésének ütemére is ügyelnek: állítólag egy pintnyi sör tökéletes kitöltéséhez 119,5 másodperc szükséges.