Egy jó hideg sör – a kifejezés szinte fogalom, főként, ha egy fárasztó munkanap utáni vagy egy a kánikulában, a tengerparton történő baráti iszogatásra gondolunk. Igaz, ha a nagy melegben másra sem vágyunk, mint egy pohár hűsítő italra, valószínűleg nem ízlelgetjük fogyasztás közben a sört; csak hagyjuk, hogy a szénsavas ital lecsorogjon a torkunkon. Pedig a hidegebb nem féltétlenül jobb: a sör hőmérséklete befolyásolja annak ízét – így a közös sörözés előtt nem árt kicsit tájékozódnunk arról, melyik sört milyen hidegen illik felszolgálni.

 

A különböző sörfajták ideális szervírozási hőmérséklete

 

A minőségi – például a különleges gondossággal készített kézműves – söröket nem ajánlott 6,70C foknál hidegebbre hűteni; ám az ideális hőmérséklet az ital fajtájától is függ. A lágereket 6-90C fokosan, az ale-eket 7-110C fokosan, a stoutokat 130C fokosan illik felszolgálni – az utóbbit hívják a briteknél pincehőmérsékletnek. A régi recept alapján készülő ale-eket, az árpaborokat és a hordóban érlelt stoutokat pedig épp csak lehűtve vagy szobahőmérsékleten szervírozzuk, mint például a konyakot vagy a brandyt.

 

A túlhűtés nem engedi kibontakozni az aromát

 

A jéghidegre való hűtés tönkreteszi a jó sör ízét, és megfoszt az igazi élvezettől – így a jeges vödröt inkább hagyjuk meg a pezsgőnek. Egy átlagos hűtőszekrény körülbelül 40C fokra hűti le a sört, ám az ilyen állapotban való felszolgálás számos hátránnyal bír. A túl hideg sörből kevésbé szabadul fel el a szén-dioxid, így az aroma nem tud kibontakozni, illetve a szájpadlásunk is szinte „lebénul”, így nem érezzük úgy az ízeket.

 

Ne legyen a törzshelyünk, ahol túl hideg a sör

 

A fenti tényt a silányabb minőségű sört értékesítő vendéglátó- és szórakozóhelyek természetesen az előnyükre is fordíthatják. Így, ha rendszeresen jéghidegen kapjuk meg az italunkat egy adott sörözőben, elkezdhetünk gyanakodni, hogy okkal nem szeretné a csapos, hogy érezzük az ízét… Ezért jobb, ha a prémium kézműves söröknél maradunk, és a hűtő helyett inkább a pincében vagy a kamrában tároljuk az üvegeket.