» kézműves sör

kézműves sörök kaltenberg-a-vilag-6-legfurcsabb-kezmuves-sor-e

A világ 6 legfurcsább kézműves sör-e

- A világ 6 legfurcsább kézműves sör-e bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

Ha azt hisszük, a kézműves sör csak sárga vagy barna, kesernyés vagy édeskés, illetve gabona- vagy gyümölcsízű lehet, nagyot tévedünk. A sörkészítők leleményességének köszönhetően számos furcsa ital kapható szerte a világon; az alábbiakban ezekből csemegézünk.

 1. A világ legerősebb söre a Brewmeister Snake Venom elnevezésű nedűje, melynek alkoholtartalma mintegy 67,5 százalék – egy átlagos söré mindössze 2,5-5 százalék. Az első szokatlanul magas – 21 százalékos – alkoholtartalmú kézműves sör, a Sam Adams Utopiája 1999-ben jelent meg, majd ezt követte a Brewmeister Brewery’s Armageddonja a maga 65 százalékával. A sörgyártó azonban ezt is tudta fokozni…
 2. A legfurcsább csomagolással kétségtelenül a Brewdog The End of History nevű söre rendelkezik, amelyet 2010-ben dobtak piacra, mintegy 765 dolláros (186 ezer forintos) áron. A limitált példányban kapható kézműves sörből mindössze 12 üvegnyi készült – amelyeket egy mókus vagy egy menyét kitömött tetemébe csomagoltak.
 3. A Rogue Ale The Beard Beer („a szakállsör”) elnevezésű italának nevét szó szerint kell érteni. A sörkészítéshez használt élesztőgombákat a cég egyik sörfőzője, John Maier szakállában tenyésztették ki.
 4. Ha egy ital meglepően finom, akár a „nem e világi” jelzővel is illethetjük. Azonban létezik két olyan kézműves sör, amelyekre ez szó szerinti értelemben is igaz. A Sapporo Space Barley olyan árpából készült, amely a Nemzetközi Űrállomáson is járt. A 2009-ben piacra dobott limitált kiadásból 250 hatdarabos rekesznyi készült, és 100 dollárért (24 ezer forintért) árulták őket. A Dogfish Head Celeste Jewel Ale-je pedig meteorokból származó port tartalmaz.
 5. A Sankt Gallen Un, Kono Kuro elnevezésű sörének ízesítéséhez használt kávébabok elefántok emésztőrendszerén haladtak át felhasználás előtt. Az erős, keserű ízű kézműves sörből készült limitált kiadás gyorsan elfogyott, pedig 100 dollárért (24 ezer forintért) kínálták egy üvegjét.
 6. A Great Lakes Brewing Company és a Chicagói Egyetem szakemberei a világ legrégebbi, 5 ezer éves sörreceptje alapján készítettek habzó nedűt. A tökéletes eredmény érdekében a sör készítésénél modern eszközöket sem használtak.

A fentiek azonban inkább érdekességképp szolgálnak; ha szomjoltót keresünk, válasszunk inkább egy hagyományos kézműves sört.

kézműves sörök kaltenberg-12-teny-sorrol-amit-sokan-nem-tudnak-kezmuves-sorok

12 tény a sörről, amit sokan nem tudnak (kézműves sörök)

- 12 tény a sörről, amit sokan nem tudnak (kézműves sörök) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva -

Sokak kedvenc itala a sör, akár hagyományos, akár kézműves sör változatban. A legmegrögzöttebb sörkedvelők biztosan mindent tudnak az előállításáról és a sörfajtákról, de az alábbiakban még ők is találhatnak újdonságokat.

 1. A gyorsasági sörivás rekordját a Guinness Rekordok Könyve szerint egy pennsylvaniai férfi, Steven Petrosino tartja, aki 1,3 másodperc alatt gurított le 1 liter sört 1977-ben. Az aromáját így kevésbé élvezhette, de legalább beírta magát a sörtörténelembe.
 2. A sör a világ egyik legrégebbi itala; eredete a kora újkorig, Kr. e. 9500-ig nyúlik vissza.
 3. 1814-ben majdnem másfél millió liter sör öntötte el London utcáit, miután egy hatalmas tartály megrepedt a St. Giles-i parókián.
 4. A világ legerősebb kézműves söre a Brewmeister Snake Venom elnevezésű itala. Míg egy hagyományos sör alkoholtartalma 5 százalék körül mozog, a fentié mintegy 67,5 százalék.
 5. Régebben még nem volt tilos a munkahelyen italozni: a Pennsylvaniai Egyetem archeológusa, Patrick McGovern kutatása szerint ugyanis az ókori Egyiptomban a gízai piramisok építésén munkálkodók napi négy liter sört kaptak.
 6. Egy amerikai járványtani szakfolyóiratban megjelent cikk szerint a sör segít megelőzni a vesekövet: azoknál, akik napi egy üveg sört elfogyasztanak, 40 százalékkal kevesebb a kő kialakulásának kockázata.
 7. A világ legdrágább kézműves söre a belga Vielle Bon Secours, amelyből egy üvegnyi körülbelül 250 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül.
 8. Az amerikai törvények szerint a sörreklámokban nem szerepelhet olyan jelenet, amikor a szereplők konkrétan isszák a sört.
 9. A világ legnagyobb sörfogyasztói a csehek: mintegy évi 150 litert isznak meg belőle fejenként.
 10. A sörrel kapcsolatban számtalan kísérletet végeztek: egy XVIII. századi angol biológus, John Lubbock például a részeg hangyák viselkedését vizsgálta.
 11. Az ókori babilóniaiak annyira komolyan vették a sörfőzést, hogy ha valaki rossz sört főzött, büntetésképp belefojtották.
 12. A vikingek hiedelmei szerint a mennyországban, azaz a Valhallában egy hatalmas kecske várja őket, akinek a tőgyéből kiapadhatatlan mennyiségű sör folyik.

Milyen pohárban szolgáljuk fel a sört?

A sörözés nem egyszerűen a habzó ital elfogyasztását jelenti. Ezt ugyanúgy kísérheti egy szertartás, mint a kávézást vagy a borozást. Egészen máshogyan esik a sör üvegből vagy dobozból, mint egy stílusos pohárba töltve. Azonban az sem mindegy, milyen pohárban szolgáljuk fel. Egy házibuli keretében természetesen elnézhetjük a házigazdának, ha csak vizespohárba tudja tölteni, de ha igazán meg akarjuk adni a módját a sörözésnek, válasszunk az adott italnak megfelelő poharat.

Megfelelő pohárban érvényesül igazán az aroma.

Akár hagyományos, akár kézműves sört fogyasztunk, a sör esetében ugyanolyan fontos a megfelelő pohár használata, mint a bornál vagy a röviditaloknál, hiszen így érvényesül igazán a nedű aromája és jellegzetességei. A klasszikus söröskorsó mellett a sört általában talpas, talpatlan, tulipán- vagy flőtepohárban szolgálják fel. A sör fajtája is meghatározhatja, milyen pohár illik hozzá: a kölnit például hosszú söröspohárban, a pilzenit pedig söröskehelyben szervírozzák.

Pohár különböző sörfajtákhoz.

Azokhoz a sörökhöz, amelyek nagy kortyokban elfogyasztva a legélvezetesebbek, nagyméretű és -szájú pohár kell; azokhoz pedig, amelyeket apró kortyokkal szürcsölnek, kisebb szájú, nagy fenekű poharat, például tulipánpoharat válasszunk. Utóbbira azért van szükség, mert ezeknek a söröknek idő és magasabb hőmérséklet kell ahhoz, hogy aromájuk kiteljesedhessen. A nagy fenekű poharat a kezünkben tartva átadjuk a testhőnket a sörnek – ami pedig például egy füles söröskorsó esetében nem történne meg. Több sörfajtánál viszont épp hogy meg kell előznünk, hogy az ital felmelegedjen. Ezeket érdemes füles korsóba, illetve vastagabb falú pohárba tölteni, hogy ne vegyék át a kezünk melegét.

A sör habja.

A sör habja sem elhanyagolható szempont: a búzasörök felszolgálására alkalmas, széles szájú poharak célja, hogy az ital nagy habkoronája kellően érvényesülhessen (illetve, hogy egyáltalán elférjen); a kisebb habkupakkal rendelkező pilzeni söröket viszont inkább hosszú, szűkebb szájú flőtepohárban szervírozzák.

A sörfogyasztás szabályai

Ha munka után találomra kiveszünk egy üveg sört a hűtőből, és megisszuk a vacsorához, ezzel még bőven nem merítettük ki a sörfogyasztás lehetőségeit. Bár az alábbiak inkább tanácsok, mint szabályok, ha megfogadjuk őket, a sörözés nem egyszerű szomjoltás vagy időtöltés, hanem valódi élmény lesz.

A megfelelő sör kiválasztása

Akár a boltok polcain keresgélünk, akár kézműves sörökkel töltenénk fel a kamrát vagy a hűtőt, érdemes választás előtt tanulmányozni egy kicsit a fajtákat. Az sem mindegy, magában fogyasztjuk-e vagy étel mellé; és ha az utóbbi, mit eszünk. Ugyanúgy más-más sör dukál a különböző ételekhez, mint a bor esetében. Könnyebb ételekhez, mint a saláta vagy a hal, könnyedebb, világos sört fogyasszunk, nehéz ételekhez pedig testesebb ízűt. Ha egy adott nemzet konyháját próbáljuk ki, válasszunk sört is hozzá ugyanazon területről.

A pohár kiválasztása

A különböző sörfajtákhoz más-más pohár dukál. A búzasörhöz széles szájú, a pilzenihez pedig szűk szájú, hosszú flőtepoharat válasszunk.

A sör tárolása

A söröket tartsuk hűvös, sötét helyen, közvetlen napfénytől és hőforrástól távol, egyenletes, körülbelül 10-13 fokos hőmérsékleten. Ennél hidegebb környezetben a sör opálossá válhat, melegebben pedig hamarabb megromlik. Az erősebb söröket tartsuk egy kicsit magasabb (13-15 fokos), a világos lágereket és pilzenieket pedig egy kicsit alacsonyabb (7-10 fokos) hőmérsékleten. Minél magasabb a sör alkoholtartalma, annál magasabb legyen a tárolási hőmérséklet is.

A sör kitöltése

A poharat 45 fokos szögben tartva töltsük ki a sört. Ha helyesen járunk el, a hab fajtától függően 2,5-3 cm magas lesz. Az üveg vagy doboz száját a pohár oldalának közepére irányítsuk.

A sör elfogyasztása

Ne hajtsuk fel azonnal a pohár tartalmát, kicsit nézegessük, lögyböljük meg, mint a bort. Nézzük meg, milyen a színe, átlátszó-e vagy opálos, mekkora és milyen állagú a habja, milyen az illata. Végül pedig fogyasszuk el, mielőtt túlságosan felmelegedne.