A híres fekete ír stout sört rengetegen ismerik és szeretik, azonban közel sem tudnak róla mindent. Az alábbiakban 11 érdekességet gyűjtöttünk össze az egyik legnépszerűbb habzó nedűről.

 1. A Guinnesst feltalálójáról, Arthur Guinnessről nevezték el. A férfi, akinek már az apja is sörfőző volt, 1759-ben kísérletezte ki a fekete sört.
 2. A sör különleges színét a nagy mennyiségű pörkölt árpa adja, amelyet csíráztatás után két és fél óráig pörkölnek 230 fokon.
 3. A Guinness alkoholtartalma 4,2 százalék, és ez a világ egyik legdrágább söre; nem csoda, hogy a kevésbé gazdag nemzetek inkább mást isznak.
 4. A Guinness orvosi kutatások eredményei alapján erősíti a szív- és érrendszert, és 1 pintnyi (0,56 liternyi) mennyiségben csupán 198 kalória található, így mértékkel fogyasztva nem hizlal.
 5. A Guinness sörök 40 százalékát Afrikában fogyasztják. Az öt Guinness sörfőzdéből három ezen a kontinensen található.
 6. A legnagyobb Guinness-fogyasztó ország Nagy-Britannia, a második Nigéria, a harmadik Írország, a negyedik Kamerun, az ötödik pedig az Egyesült Államok.
 7. A Guinness Rekordok Könyve a kocsmákban dúló viták következményeképp született meg 1954-ben, amikor is Hugh Beaver kiadott egy gyűjteményt, amelyben kevésbé ismert tényeket szedett össze. A kiadvány rendkívül népszerűvé vált, így azóta is rendszeresen megjelentetik.
 8. A Guinness valójában nem fekete színű; sőt, még csak nem is barna. A fény felé tartva megmutatkozik valódi színe, a mélyvörös, amelyet a pörkölt árpának köszönhet.
 9. A Guinness gazdag vasban és antioxidánsokban, így segíti a vérképzést, és leköti a szervezetben található, káros hatású szabadgyököket.
 10. A Guinness nemcsak a kocsmákban népszerű, hanem a konyhában is: remekül megpuhul benne a marhahús, illetve különböző szószok elkészítésénél is előszeretettel használják.
 11. A Guinnesshez általában nitrogéngázt adnak, hogy a habja látványosabb legyen; és ennek érdekében a sör kitöltésének ütemére is ügyelnek: állítólag egy pintnyi sör tökéletes kitöltéséhez 119,5 másodperc szükséges.