Szent Patrik napján szerte a világon zöldbe öltözött ünneplők járják a kocsmákat, és fogyasztanak egy kicsivel több sört, mint amennyit egyébként szoktak.

A március 17-én, Írország védőszentjének halála napján megtartott Szent Patrik-napot elsősorban Írországban, illetve a világ azon országaiban rendezik meg, ahol számottevő ír kisebbség él, például Nagy-Britanniában, Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Argentínában. Írországban, Észak-Írországban, Montserratban, illetve Newfundland és Labrador kanadai tartományban nemzeti ünnepnek számít, így március 17. itt egyben munkaszüneti nap is.

A Szent Patrik-nap eredetileg keresztény ünnep volt

A korai XVII. század óta ünnepelt Szent Patrik-nap eredetileg keresztény ünnep volt; ma a misére járás helyett az ünneplők inkább zöld ruhába bújnak, lóherés kiegészítőket aggatnak magukra, és sörivással és mulatozással éltetik Patrikot és az ír kultúrát. Szent Patrik (kb. 387 – kb. 460) keresztény térítő volt, aki 428 körül hozta el a vallást Írországba. Az ünneplők azért viselnek lóherés kiegészítőket ezen a napon, mert a legenda szerint Szent Patrik a háromlevelű növény segítségével magyarázta el a Szentháromság fogalmát az akkori pogány íreknek.

13 millió korsó Guinness fogy Amerikában Szent Patrik napján

A lóhere és a zöld ruhák mellett az ünnepségek egyik legfontosabb résztvevője a sör: csak Guinnessből csak Amerikában 13 millió korsó fogy évente ezen a napon. Pedig Szent Patrik maga még nem is ivott sört, hiszen a mai értelemben vett italt csak több évszázaddal később találták fel. Az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartottak ezen a napon; csak az 1990-es évektől vált az ünnep a mai sörivós, mulatozós, tűzijátékos parádévá. Mára már nemcsak vallási ünnep a Szent Patrik-nap, és nem is csak az írek ünneplik, hanem szinte bárki, aki szeret inni: több magyar söröző is készül az ünnepre minden évben, főként ír sörökkel és whiskeykkel.