Aki rendszeresen fogyaszt kézműves sört, biztosan érzi a különbséget a nagy gondossággal elkészített házi és az ipari sörök között. Érdekelni kezdi, vajon miben rejlik a különbség; és ahogy egyre jobban megismerkedik a sörkészítés fortélyaival, előbb-utóbb feltámadhat benne a vágy, hogy saját maga készítsen ízletes söröket. Az otthoni sörfőzés elkezdéséhez azonban szükségünk lesz néhány eszközre.

 

Erjesztőkád

 

A sör erjesztésére szolgáló kád lehetőleg üvegből készüljön, egy csappal az alján. Üveg híján műanyagot is választhatunk, de akkor annak anyaga HDPE, azaz nagysűrűségű polietilén legyen. Erre az élelmiszerbiztos tartályra rögzíthetjük majd a kotyogót.

 

Kotyogó

 

A borkészítésnél is használt közlekedőedény alkalmazásának célja, hogy a sörléből úgy távozhasson a szén-dioxid, hogy az közben nem érintkezik a levegővel.

 

Keverőkanál

 

A kanál a cefre és a sörlé megkeverésére szolgál. Műanyagból készült keverőkanalat válasszunk.

 

Fokolókészlet

 

A fokolókészlet fokolót, hőmérőt és mérőhengert tartalmaz. A fokolóval a sör alkoholfokát mérhetjük meg; a szintén alkalmazható refraktométerrel pedig a cefre cukortartalmát.

 

Szifon

 

Szifonra vagy palackózósegédre akkor lesz szükségünk, ha az erjesztőtartályon nincs csap; ha van, egy arra ráhúzható műanyag cső is megfelel.

 

Üvegpalack

 

Fontos, hogy az üveg minél kevésbé engedje át a fényt, így a barna színű palack a legjobb. Szintén elengedhetetlen, hogy az üveg szája kompatibilis legyen a koronázó készülékkel, hiszen csak így tudjuk majd kupakkal ellátni.

 

Koronazár

 

A koronazár vagy hétköznapi nevén söröskupak a palackok lezárására szolgál. Ha csatos üveget használunk, erre nem lesz szükségünk.

 

Koronázó készülék

 

A koronázó készülék segítségével rögzíthetjük a kupakokat a sörösüvegekre.

 

Sörösrekesz

 

Fontos, hogy az üvegeket állva tároljuk, hogy az élesztő leülepedhessen, ezért a palackok raktározására a legalkalmasabb kellék a sörösrekesz.

 

Tisztítószerek

 

A sör tisztasága és a higiéniai szempontok miatt szükségünk lesz különböző fertőtlenítő- és tisztítószerekre, amelyekkel eltávolíthatjuk a mikrobiológiai és egyéb szennyeződéseket a használt eszközökről. Természetesen olyan anyagokat alkalmazzunk, amelyek nem károsítják sem a sört, sem a leendő fogyasztók egészségét. Többféle szer használható, például borkén, hidrogén-peroxid vagy hipó – utóbbi után alapos öblítés szükséges.