A sört nemcsak az átlagemberek szeretik, hanem például a híres írók is – hát még ha csehekről van szó

Bohumil Hrabal
A világhírű cseh író, Bohumil Hrabal például állítólag fél életét a prágai kocsmákban töltötte, épp úgy, mint regényeinek vagy novelláinak hősei. Nemcsak pihenésképp tért be egy-egy sörre, hanem ihletet gyűjteni is: megfigyelte a hétköznapi emberek életét, lejegyezte alkoholmámoros állapotban született „bölcs” mondásaikat, és beépítette műveibe. Egyik törzshelye az egyik leghíresebb prágai vendéglátóhely, az Arany Tigris söröző (Zlatého tygra) volt, amely 1816-ban nyílt meg óváros egyik XIII. századi épületében. A rajongók gyakran megtalálták itt Hrabalt, aki szívesen adott autogramot is – természetesen stílszerűen egy-egy söralátétre kanyarította a kézjegyét. Az író felesége nehezen viselte férje életmódját, így az megpróbálta megszerettetni vele a kocsmák hangulatát: egyszer elvitte magával a Két Macskához (U Dvou koček) címzett sörözőbe, de az asszony az itt tapasztaltak hatására nem lett lelkesebb sörfogyasztó. Az 1997-ben elhunyt író utolsó kívánságát teljesítve sírjára egy csokor hóvirág mellé egy sörösdobozt, illetve egy régi sörösládát tettek.

Jaroslav Hašek
Jaroslav Hašek, a Švejk, a derék katona szerzője sem vetette meg a habzó nedűt. Az 1900-as évek elején a legtöbb prágai sörözőt végiglátogatta; az egyik kedvence a Švejkből is ismert A Kehelyhez (U Kalicha) elnevezésű kocsma volt. Mielőtt végleg elhagyta volna Prágát, hogy élete utolsó éveit Lipnicén töltse, szintén itt búcsúzott el a cseh fővárostól. Lipnicén azóta is működik egy söröző-étterem-panzió, amelyet Hašek unokája üzemeltet.

Vencel király
A híres cseh írók mellett sörrajongóként ismerték IV. Vencel királyt (1361-1419) is. Rendszeresen látogatta a prágai kocsmákat, egyrészt mert állítólag szerette hallgatni a serfőzők énekét, másrészt pedig itt fülelte ki, mit beszélnek róla az emberek. A legenda szerint trónra lépése előtt egy kocsma egyik asztala elől szedték elő a lerészegedett trónörököst, hogy lépjen apja örökébe.