A kézműves sörök jobb minőségűek és ízletesebbek, azonban általában több alkoholt is tartalmaznak, mint az ipariak. Így a felelősségteljes italozáshoz nem árt tudnunk, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetünkből az alkohol, azaz mikor kell abbahagynunk az esti iszogatást ahhoz, hogy másnap nyugodtan autóba ülhessünk.

Egy egységnyi alkoholt 1 óra alatt dolgoz fel a szervezet

Egy egységnyi alkohol (10 ml vagy 8-12 g tiszta szeszt tartalmazó ital) felbontásához általában egy óra szükséges. Ezt azonban számos tényező befolyásolhatja, többek közt az illető testsúlya, neme, kora, anyagcseréjének gyorsasága, az ivás előtt és közben elfogyasztott étel mennyisége, a gyógyszerszedés, illetve az adott alkohol fajtája és erőssége. Lassabban dolgozza fel a szervezet az alkoholt, ha az illető nem kipihent, illetve, ha a májműködés valamilyen zavart szenved.

Egy korsó sör lebontásához 3 óra kell

Az alkohol 5-10 százaléka feldolgozatlanul, izzadtság, kilégzés és vizelet formájában távozik; a többi a véráramba kerülve a májba jut, amely elkezdi eloxidálni. Létfontosságú szervünk egy óra alatt átlagosan 0,1 gramm lebontására képes testsúly kilogrammonként, ami 0,1 ezrelékes véralkoholszintnek felel meg. Egy gyakorlati példát nézve tehát egy korsó sör elfogyasztása után egy kb. 60 kg-s férfi szervezetének 3 órára van szüksége az alkohol lebontásához – nők esetében több idő szükséges.

A kézműves sörök előnyei

Ha felelősséggel iszogatunk, a kézműves sörök magasabb alkoholtartalma előnyös is lehet. Hiszen így ugyanahhoz a hatáshoz kevesebb mennyiségre van szükségünk. Illetve, mivel ezek a sörök testesebbek, nem olyan „vizesek” és ízletesebbek is, lassabban kortyolgatjuk őket. Tehát, bár egy üveg jó minőségű kézműves sört többe kerül, mint egy hagyományos, összességében olcsóbban megússzuk az esti iszogatást. Ráadásul, mivel lassabban iszogatjuk a nedűt, hamarabb észrevesszük, mikor elég.