Ki jó habosan szereti, ki pedig alig várja, hogy elüljön a tetején a fehér réteg, és végre elkezdhesse kortyolgatni a hűs italt. Az előbbi csoportba tartozók nehezményezik, hogy mire kihozzák a sört az asztalukhoz, a hab egy része eltűnik róla; az utóbbiak pedig becsapásnak érzik, ha a korsót félig hab tölti meg.

 

A hab a sör fontos része

 

Az ízlés emberenként és országonként más és más; az azonban tény, hogy a hab a sör fontos része. A sörfogyasztás – ugyanúgy, mint a borozás –, nemcsak magáról az ital elkortyolgatásáról szól: egy finom kézműves sört ivás előtt ugyanúgy érdemes megnézegetni, megszagolgatni: megvizsgálni a színét, a tisztaságát, az aromáját, a hab állagát és magasságát. Az utóbbi a sör nyújtotta esztétikai élményhez is hozzáad.

 

A hab szabadítja fel a sör aromáját

 

A hab közvetíti és bocsátja ki a komló, a maláta és az élesztő aromás összetevőit: minden egyes buborék egy „aromalufi”, amely szétdurranva az orrunkba engedi a kellemes illatokat. A hab mennyiségének növelése érdekében egy habosítókészüléket is bevethetünk: az eszköz hasonlít a tejhabosítóhoz, azonban nem melegíti fel az italt. Mindössze 1-1,5 centinyi sört kell öntenünk a készülékbe, és egy percig működtetni, majd a kitöltött sörre önteni.

 

A nitrogén sűríti a habot

 

Egyes söröket, például a jellegzetes habjáról ismert Guinnesst nitrogéngázzal dúsítják, hogy kisebb buborékok keletkezzenek. De minden hagyományos és kézműves sör tartalmaz különböző természetes keményítőket és fehérjéket, amelyek habstabilizáló- és emulgeálószerként működnek; illetve a készítők további anyagokat is hozzáadhatnak, hogy módosítsanak a hab sűrűségén és tartósságán.

 

Ahány ország, annyi hab

 

A sör tetején díszelgő hab kívánt mennyisége országonként is különbözik. Egy sörös témájú internetes oldal hozzászólóinak beszámolói alapján az Egyesült Királyság pubjaiban például nincs meghatározva, minimum mennyi habbal kell felszolgálni az italt – illetve, sok vendég kifejezetten becsapásnak érzi, ha a kis pohárnyi sör nagyja hab. Új-Zélandon a Guinness kivételével általában hab nélkül szervírozzák a sört. Japánban fontos a hab, és a csaposok tudják is, hogyan produkáljanak megfelelő mennyiséget. A Fülöp-szigetek sörfogyasztói viszont általában nem szeretik az italt habosan.