A sör egyik fontos összetevője, a komló a kutatások szerint fokozza az agyműködést – igaz, ha jelentős változást szeretnénk elérni, nem kevesebb, mint 4000 korsónyit kellene meginnunk belőle naponta. Kutatók egy egerekkel lefolytatott kísérlet során megállapították, hogy a komlóban található flavonoid, a xanthohumol fejleszti a kognitív funkciókat.

 

Komlóval a memóriazavar ellen?

 

A flavonoidok egy a növényekben megtalálható, jótékony hatású vegyületcsoport, amely általában azok színéért felelős. A szakemberek tanulmányozták már a hatásukat többek közt az áfonyában, a keserű csokoládéban és a vörösborban, hogy megállapíthassák, hogyan lehet hasznosítani őket például a rák vagy a szívbetegségek elleni küzdelemben. A kutatók szerint a xanthohumol a metabolikus szindróma elnevezésű anyagcserezavar, illetve az öregedés okozta memóriazavar kezelésére is alkalmas lehet.

 

Az egerek nagy dózisú xanthohumolt kaptak

 

Az egyesült államokbeli Oregoni Állami Egyetem kutatói a xanthohumolt természetesen nem sör formájában adták be az egereknek, hiszen még egy embernek is lehetetlen mennyiséget kellene elfogyasztania belőle a mérhető hatásért. A kísérletben az egerek nagy dózisú xanthohumolt kaptak, és az eredmények szerint a fiatal állatok a környezet változásaihoz való alkalmazkodóképessége növekedett. A képességeiket egy kifejezetten erre a célra épített labirintusban tesztelték: azok a fiatal egerek, amelyek xanthohumolt kaptak, könnyebben kitaláltak belőle. A vegyület az idősebb egerekre nem volt hatással.

 

A xanthohumol felgyorsítja az anyagcserét

 

Az eredmény oka abban rejlik, hogy flavonoid felgyorsítja az anyagcserét, csökkenti a zsírsavak mennyiségét a májban, és fejleszti a gondolkodást. A kutatók azt remélik, a xanthohumolt a túlsúllyal és a magas vérnyomással összefüggésben kialakuló anyagcserezavar, a metabolikus szindróma, illetve további betegségek kezelésére is lehet majd használni.