A sörfogyasztás az ókor óta népszerű: eleink nemcsak kellemes íze miatt itták a habzó nedűt, hanem gyógyító erejét is kihasználták. Többféle betegség gyógyítására is alkalmasnak tartották a hűsítő italt; többek közt Hippokratész és Paracelsus is írt áldásos hatásairól.

A sör a sószegény diétába is beilleszthető
A sör többek közt szelént tartalmaz, amely védi a sejteket, és segít meggátolni a daganatos megbetegedések kialakulását. A szervezet kálium-nátrium-egyensúlyának fenntartásában is segít: a nátriumszegény itallal bizonyos mértékben ellensúlyozható a túlzott sóbevitel, illetve az ital fogyasztása a sószegény diétába is beilleszthető. A sörben számtalan hasznos ásványi anyag található, például cink, réz és vas: a cink az enzimek fontos építőköve, az utóbbi kettő pedig a vérképzésben játszik fontos szerepet.

A mértékletes alkoholfogyasztás előnyei
Bizonyos betegségek mértékletes alkoholfogyasztás mellett kevésbé jelentkeznek, mint teljes absztinencia mellett. Természetesen a ló túloldalára nem szabad átesnünk, hiszen a mértéktelen alkoholfogyasztás az előbbinél is sokkal károsabb. Azonban több kutatás is megállapította, hogy a napi kis mennyiségű alkohol a LDL-koleszterinszintet csökkentve 50 százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mivel az alkoholos italok közül – típustól függően – a sör alkoholtartalma a legkisebb, ezzel a legkönnyebb mértékletesnek maradni. A koleszterinszintet ráadásul nemcsak az alkoholtartalmú sör csökkentheti, hanem a -mentes is, ugyanis különböző komló, maláta és élesztő eredetű anyagok is rendelkeznek ezzel a hatással.

Rákmegelőző hatásA sörben található fenolsavak – például a xantohumol, az izoxantohumol vagy a quercetin – csökkentik a rákkeltő anyagok DNS-károsító hatását és a rákos sejtek szaporodását. Mindezek mellett a frissítő italban antimikrobális hatású anyagok, például humulon, lupulon és komlópolifenolok is találhatók, amelyek többféle baktérium- és gombafertőzéstől is megvédik a fogyasztót.