Az ünnepek végeztével, a családi vacsorák és a szilveszteri házibuli után a sörözés kellemetlenebb részével vagyunk kénytelenek szembesülni, nevezetesen a szőnyegen vagy a kanapén éktelenkedő sörfoltokkal. Bár ezek nem nyújtanak olyan kellemetlen látványt, mint egy vörösbor- vagy csokoládéfolt, érdemes minél hamarabb eltávolítanunk őket.

 

  • A fehér pamut vagy más mosható fehér anyagba beszáradt foltok eltávolításához adjunk egy rész hidrogén-peroxidot tíz rész vízhez, majd mossuk ki kézzel a foltos terítőt vagy ruhát, és hagyjuk megszáradni.

 

  • A színes, nem mosható, csak tisztítható anyagokra öntsünk egy kis ételecetet, majd egy szivacs segítségével dörzsöljük addig a foltot, amíg el nem tűnik. A művelethez meleg vizet is használhatunk, amelybe néhány csepp ammóniát cseppentettünk. Ha nem jártunk sikerrel, adjuk be tisztítóba a ruhadarabot.

 

  • A hideg víz is jó alternatíva lehet. A sörfoltos anyagot dörzsöljük át hideg vízbe mártott szivaccsal, vagy hagyjuk 30 percet ázni egy hideg vízzel teli edényben.

 

  • A kárpitos bútorokra löttyent sörfoltot papírtörölközővel itassuk fel, mielőtt beszáradna. Ha túl későn eszméltünk, keverjünk össze egy evőkanálnyi ecetet 2/3 csészényi tiszta alkohollal, és egy tiszta rongyot belemártva dörzsöljük át a foltot.

 

  • A mosogatószer is segíthet: egy evőkanálnyit keverjünk össze belőle kétcsészényi hideg vízzel, és egy szivacsot belemártva dörzsölgessük a foltot.

 

  • A szőnyegből a friss sörfoltot egy papírtörlővel, a beszáradtat pedig mosogatószer, ecet és víz keverékével távolíthatjuk el.

 

A későbbi balesetek megelőzése érdekében pedig a söröspohár és a terítő közé kerüljön alátét, illetve, ha a sörfajta megengedi, masszív füles korsóban szolgáljuk fel kevésbé stabil talpas pohár helyett.