Egy kutatás szerint a sörivás csökkentheti a reumás ízületi gyulladás (reumatoid arthritis) kialakulásának kockázatát. Az egyesült államokbeli kísérletben megállapították, hogy azok a nők, akik több mint heti két alkalommal fogyasztanak sört, védettebbek a betegséggel szemben, mint absztinens vagy a sört egyszerűen nem kedvelő társaik.

 

Több mint 200 ezer ápolónő vett részt a kutatásban

 

A kétlépcsős kutatás első szakaszát 1976 és 2008 között, a másodikat pedig 1989 és 2009 között hajtották végre a bostoni (USA) Brigham kórház nővéreinek részvételével: az első szakaszban 121701, a másodikban pedig 116430 ápolónő vett részt. Az alkoholfogyasztási szokásokat egy négyévente kitöltetett kérdőív keretében vizsgálták. A reumás megbetegedéseket a kórtörténet és a kötőszöveti rendellenességek kiszűrésére szolgáló vizsgálatok alapján diagnosztizálták. Az első csapatban 580, míg a másodikban 323 esetet különítettek el.

 

31 százalékkal kevésbé veszélyezteti a reuma a sörivókat

 

Azok a nők, akik heti 2-4 alkalommal fogyasztottak sört, 31 százalékkal kevésbé bizonyultak hajlamosnak a reumás ízületi gyulladás kialakulására azokkal szemben, akik sosem söröztek. A bor- és az égetettszesz-fogyasztás nem volt hatással a betegség kialakulására. A kutatás eredményei tehát „közepesen szoros összefüggést” mutattak ki a hosszú távú, mértékletes alkoholfogyasztás és a reumás megbetegedések kialakulása között. A szakemberek szerint azonban a végkövetkeztetés levonásához további vizsgálatok szükségesek.

 

A sör egyéb jótékony hatásai

 

A sörnek ezen kívül más, az egészségre gyakorolt jótékony hatásai is ismertek. Többek közt emeli a szervezetben található „jó” koleszterin szintjét; a benne található B6- és B12-vitaminok enyhítik a stresszt, a szorongást és a depressziót; xanthohumol-tartalma (ami egy flavonoid) csökkenti a rák kialakulásának esélyét növelő enzimek termelését; a barna sör antioxidánsai pedig lekötik a káros hatású szabadgyököket.