A mértékletes sörfogyasztás számos kellemes élménnyel ajándékoz meg, illetve szervezetünkre is többféle jótékony hatást gyakorol a habzó nedű. A háziállatokra azonban káros a sör: bár már forgalmaznak egy kifejezetten kutyáknak szánt „sört” is – ez a Bowser Beer –, a hagyományos változatok ártalmasak a négylábúak számára. Ezért ne engedjük meg a kutyának, hogy fellefetyelje a padlóról a kilöttyent sört, azt pedig végképp ne, hogy a vicc kedvéért „meghúzza” a mi üvegünket – bár felelős gazdiknak ilyesmi természetesen nem jut az eszébe.

Az állatokra kis mennyiség is káros
A háziállatokra már akkora mennyiség is halálos lehet, amelytől mi, emberek legfeljebb csak kicsit becsípünk. Az állatoknak semmiféle alkoholt nem szabad adni: nemcsak a sört vagy a bort, de a szájvizet, a parfümöt, a tisztítószereket vagy a köhögés elleni szirupot is olyan helyen tartsuk, ahol nem férnek hozzá. Az alkohol károsítja a házi kedvencek máját, veséjét és idegrendszerét. Bár természetesen a röviditalok még károsabbak, mint a kisebb alkoholtartalmú sör; utóbbit is tartsuk távol a kutyáktól és macskáktól.

Az alkohol elsavasítja a vért, és szívmegállást okozhat
A négylábúak idegrendszere hasonlóan reagál az alkoholra, mint az emberé: az állat lelassul, elveszíti a koordinációs képességét, és szédülni kezd. Súlyosabb esetben a légzése és a szívműködése lelassul, a testhőmérséklete pedig lecsökken. Vérének összetétele megváltozik; úgynevezett metabolikus acidózis lép fel, azaz a vér elsavasodik. Ennek következtében, ahogy a vér pH-ja esik, a légzés mélyül és gyorsul, ugyanis a szervezet igyekszik megszabadítani a vért a fölösleges savtól. A vesék is több savat választanak ki a vizeletbe. Azonban, ha a túl sok sav termelése nem áll le, súlyos acidózis, végül pedig kóma állhat be. Ha az állat ilyenkor nem jut gyors orvosi segítséghez, szívmegállás miatt elpusztulhat. De ha halál nem is áll be, a kutya vagy macska veséje és mája súlyosan károsodhat. Ezért a sörözés maradjon a saját kiváltságunk: akármilyen kérlelően néz is ránk az eb, amíg a barátainkkal iszogatunk a kertben; ő ne kapjon egy kortyot se.