Sok férfinak kell szembesülnie azzal, hogy egykori kockás hasa az évek során sokkal inkább egy hordóval válik hasonlatossá. A sörhasnak nevezett képződmény valóban leginkább a konditerem helyett a kanapén ücsörgő, a meccs-sör-chips hármasába temetkező férfiakon jelentkezik legtöbbször, azonban az már kérdéses, hogy valóban a sör okozza-e, hiszen nem minden sörivónak van sörhasa, és antialkoholisták is rendelkezhetnek vele.

 

A sör mellé kalóriabombákat fogyasztunk

 

Tény, hogy az alkohol – és így a sör is – viszonylag sok kalóriát tartalmaz. Az otthoni sörözgetés során, a habzó nedű mellé pedig biztosan elfogy egy pár zacskó chips, földimogyoró vagy ropi is, amelyek szintén nem épp a kalóriaszegény élelmiszerek közé tartoznak. Michael Jensen, a rochesteri (USA) Mayo Clinic endokrinológusa szerint a túlzott alkoholfogyasztás nagyobb hasat és szélesebb csípőt eredményezhet, ugyanis a máj ez esetben zsír helyett az alkohol feldolgozására kényszerül. Egy korsó sör átlagosan 150 kalóriát tartalmaz, és egy este elfogy belőle három-négy is, ami hosszú idő alatt jelentős kalóriatöbbletet eredményezhet – főleg, ha az alany minden estéjét így tölti, nem pedig sportolással. Ráadásul, a legtöbb söröző és hasonló vendéglátóegység az ital mellé nem salátát, hanem általában pizzát, hamburgert vagy sült krumplit kínál, amelyek csak fokozzák a hatást – a sör pedig növeli az étvágyat.

 

Miért a hasunk hízik?

 

De vajon miért sörhas, miért nem sörcomb vagy sörtoka? Az, hogy a fölös kalóriákat elsősorban mely testrészünkön tároljuk zsírként, a korunktól, a nemünktől és a hormontermelésünktől függ. A nők esetében a zsír leginkább a kar, a comb, a fenék és a has bőre alatt gyűlik össze; a férfiaknál az első három nem jellemző, így az egész a hasra vándorol. Tehát, van összefüggés a sör és a sörhas között, így az esti baráti iszogatások idején jobb, ha a mennyiség helyett a minőségre helyezzük a hangsúlyt, és nem több korsó hagyományos, hanem egyetlen kézműves sört fogyasztunk el – lassan, élvezettel. Amíg mindezt mértékkel tesszük, mellette pedig sportolunk és egészségesen étkezünk, a sört kellemetlen övtájéki mellékhatások nélkül élvezhetjük.