Ha gyors hatásra vágyunk, nem pedig elsősorban szomjoltót keresünk egy fárasztó munkanap után, a sörök helyett inkább a tömény italokhoz nyúlunk. Pedig a sör is lehet erős; főleg, ha az utóbbi különlegességek közül választunk.

 

  1. Snake Venom (Brewmeister)

 

A skót sörfőzde italának alkoholtartalma mintegy 67,5 százalék. A „kígyóméreg” elnevezésű sör tőzegen füstölt malátából, ale-élesztővel készül. Egy üvegnyi 80 dollárba (19 ezer forintba) kerül.

 

  1. Armageddon (Brewmeister)

 

Az említett skót sörfőzde saját rekordját döntötte meg 2013-ban, amikor piacra dobta a Snake Venomot. Legerősebb sörük mindaddig a 65 százalékos Armageddon volt. A 2012-ben kitalált italt úgy ajánlott fogyasztani, mint a whiskey-t. A sör elkészítéséhez kizárólag skót forrásvizet használnak.

 

  1. Start the Future (Koelschip)

 

A holland sörfőzde itala 60 százalékos. A sör elnevezésével („kezdd el a jövőt”) a BrewDog 55 százalékos The End of Historyjára („a történelem vége”) szeretett volna válaszolni.

 

  1. Schorschbock 57 (Schorschbrau)

 

A német sör alkoholtartalma nevéhez híven 57 százalékos. Aki egy aromás, ízletes sörre vágyik, inkább mást válasszon, a Schorschbock 57 ugyanis inkább olyan, mint egy tüzes rövidital.

 

  1. The End Of History (BrewDog)

 

A Start the Future-rel vívott harca kapcsán már említett belga sör 55 százalékos. Igazi különlegessége azonban nem is az ereje, hanem a csomagolása, ugyanis kitömött mókus- és menyéttetemekben kínálták, üvegenként potom 780 dollárért (190 ezer forintért).

 

  1. Obilix (Koelschip)

 

A 45 fokos holland sör több fenti italhoz hasonlóan limitált kiadásban készült. Íze a tapasztalatok alapján inkább egy köhögés elleni sziruphoz hasonlít, mint sörhöz.

 

  1. Schorschbock 43 (Schorschbräu)

 

A német, 43 százalékos alkoholtartalmú sör íze túlságosan fűszeres, így inkább kuriózumként szolgál, mint valódi élvezeti italként.

 

  1. Sink The Bismarck (BrewDog)

 

A 41 százalékos skót sört gyártó BrewDog két sörrel is szerepel a listán, de ennél több is van nekik, hasonlóan kreatív nevekkel, amelyre jó példa a 32 százalékos Tactical Nuclear Penguin.

 

Ha nem az erősség a lényeg, hanem inkább az íz, inkább maradjunk a kézműves sörfőzdék hagyományos termékeinél.