A Sörvilágbajnokságot, azaz a World Beer Cupot 1996 óta rendezik meg az Egyesült Államokban. A rendezvény célja, hogy növelje a tudatos fogyasztók számát a világ legkülönbözőbb söreinek bemutatásával, illetve a mértékletes sörfogyasztásra biztasson. A kupával mind a tradíciók tiszteletét, mind az innovációt, mind egy adott tájegység hagyományainak fenntartását díjazzák.

 

Egyre több fogyasztó fedezi fel a minőségi söröket

 

A bajnokságon felvonultatott számtalan különböző sör egyformán magas minősége azt bizonyítja, hogy a profi sörfőzésnek nincsenek határai. Mind a kicsi, családi, mind a nagy sörfőzdék képesek minőségi italokat előállítani, eredeti régiójukon kívül is: így népszerűek például a belga sörök japánban, a németek Amerikában és az angolok Németországban. Egyre több fogyasztó fedezi fel a minőségi söröket, a tradicionális recept alapján készülteket és az újdonságnak számítókat egyaránt – kipróbálják a helyi sörfőzdék specialitásait és a világ másik végében készült italokat is.

 

Több mint 90 kategóriában mérkőznek meg a sörök

 

A bajnokság ötlete a coloradói Sörfőzdék Egyesületének fejéből pattant ki majd’ két évtizeddel ezelőtt. A kétévente megrendezett versenyen – amelyet sörolimpiának is neveznek – több mint 90 kategória legízletesebb söreit, illetve a legjobb sörfőzdéket díjazzák. A következő világbajnokságot 2016-ban rendezik meg. 2014-ben a sörök között 94 kategóriában hirdették ki az első három helyezettet: az amerikai stílusú búzasör kategóriában például az egyesült államokbeli Piney River Brewing Company söre, a Float Trip, míg a belga stílusú, erős barna ale kategóriájában a holland Hertog Jan Brouwerij Hertog Jan Grand Prestige elnevezésű söre győzedelmeskedett. A legjobb kis, közepes és nagy sörfőzde az oregoni Pelican Brewery, a kaliforniai Coronado Brewing Company és a coloradói Coors Brewing Company lett.